Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 30 czerwca 2025
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane: z masłem, żółtym serem, pomidorem, papryką i ogórkiem świeżym parówka z indyka z ketchupem, żurawina suszona * (1,7,12)
obiad :
zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki *(7,9)
filet z piersi kurczaka- panierowany, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem *(1,3,7)
napój z soku tłoczonego z owoców
podwieczorek:
chałka z masłem, pitny kisiel z owocami, ½ banan *(1,7)
WTOREK 1 lipca 2025
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo mieszane, z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem i ogórkiem świeżym*(1,7)
obiad :
zupa grochowa z natką pietruszki, ryż z białym serem i jabłkami prażonymi- polany jogurtem naturalnym,
woda z cytryną i miętą, *(7,9)
podwieczorek:
kajzerka szpinakowa z masłem i pastą z wędliny drobiowej, jaja oraz sera topionego, ogórek kiszony
herbata z cytryną, brzoskwinia świeża *(1,3,7)
ŚRODA 2 lipca 2025
śniadanie:
owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane: z masłem, szynką z złotą z indyka, jajkiem,
ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- jabłko*(1,3,7,12)
obiad :
krem z marchwi z pestkami dyni i natką pietruszki, schab pieczony w sosie wł., kasza jęczmienna, sał. z buraczków
kompot truskawkowy z daktylami * (1,9,12)
podwieczorek:
ryż ze świeżymi borówkami i naturalną polewą jogurtową, napar miodowo-cytrynowy*(7)
CZWARTEK 3 lipca 2025
śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką eco, ser żółty, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- jabłko *(1,3,7,12)
obiad : zupa kalafiorowa z ziemniakami, indyk duszony z warzywami, kasza kus-kus, kompot owocowy z daktylami, sałata lodowa z sosem winegret*(1,7,9,12)
podwieczorek: racuchy drożdżowe, woda z cytryna i miętą, arbuz *(1,7)
PIĄTEK 4 lipca 2025
śniadanie:
mleczna zupa z zacierkami, pieczywo mieszane: z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, ananas świeży*(1,3,7)
obiad :
krupnik jęczmienny z natką pietruszki, filet z miruny- panierowany, ziemniaki z koperkiem, sur. z kapusty kiszonej,
napój z soku tłoczonego z owoców jabłka i gruszki *(1,3,9)
podwieczorek:
bułeczka otrębowa z masłem, twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym,
kawa zbożowa na mleku, winogrona świeże*(1,7)
PONIEDZIAŁEK 7 lipca 2025
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, szynką ze wsi, jajkiem, papryką i szczypiorkiem,
żurawina do pogryzania * (1,3,7,12)
obiad :
zupa ziemniaczana z natką pietruszki, pulpet drobiowy w sosie koperkowym, ryż brązowy,
surówka z czerwonej kapusty, napój z soku tłoczonego z owoców jabłka i truskawki*(1,3,7,9)
podwieczorek:
kasza manna na mleku, mus ze świeżych malin, chrupki kukurydziane*(1,7)
WTOREK 8 lipca 2025
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, , pieczywo mieszane: z masłem, polędwicą ze wsi, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym, owoc- jabłko *(1,7)
obiad :
krem z ciecierzycy z natką pietruszki, pierogi z serem na słodko, jogurt naturalny, surówka z marchewki i jabłka, płatkami migdałowymi, woda z miętą i cytryną *(1,3,7,9,12)
podwieczorek:
kajzerka szpinakowa z masłem i pastą z wędliny drobiowej, jaja oraz sera topionego, ogórek kiszony
herbata z cytryną, arbuz świeży*(1,3,7)
ŚRODA 9 lipca 2025
śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem świeżym parówka z indyka z ketchupem, napar miętowy*(1,3,7)
obiad :
zupa z cukinii z ziemniakami i pestkami słonecznika z natką pietruszki, pieczeń z szynki w sosie,
kasza gryczana, surówka z kalarepy z jabłkiem i kukurydzą, kompot truskawkowy z daktylami*(1,3,9,12)
podwieczorek:
ciasto drożdżowe z kruszonką, kisiel pitny z malinami, jabłko*(1,3,7)
CZWARTEK 10 lipca 2025
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka ze wsi, pomidor, słupki z marchewki i kalarepy *(1,7)
obiad :
zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki, kolorowy kociołek z mięsem z indyka , kasza kuskus,
sałata z sosem winegret, napój z soku tłoczonego z owoców, owoce-truskawki *(1,7,9)
podwieczorek:
ryż zapiekany z jabłkami i polewą jogurtową, napar miodowo-cytrynowy*(7)
PIĄTEK 11 lipca 2025
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane: z masłem, szynką tradycyjną, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, ananas świeży*(1,7)
obiad :
zupa ryżanka z natką pietruszki, frykadelki z dorsza- panierowane, ziemniaki z koperkiem ,
surówka z kapusty kiszonej, kompot z truskawek z daktylami*(1,3,4,12)
podwieczorek:
bułeczka otrębowa z masłem i dżemem owocowym- niskosłodzonym, mleko, jabłuszko suszone*(1,7)
PONIEDZIAŁEK 14 lipca 2025
śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką złotą z indyka , jajkiem , ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- morela *(1,3,7)
obiad : zupa ryżanka z ziemniakami i natką pietruszki *(9), udko z kurczaka- pieczone, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem, kompot owocowy z daktylami *(7)
podwieczorek: bułka otrębowa z masłem, żóltym serem, rzodkiewką i pomidorem, kakao na mleku z cukrem, słupki warzywne *(1,7,12)
WTOREK 15 lipca 2025
śniadanie: kakao *(7)*kanapka* - pieczywo z masłem, szynka tradycyjna *warzywa* - sałata, pomidor, napar owocowy, marchewka
obiad :
zupa grochowa z natką i koperkiem, makaron z twarogiem, truskawkami i polewą jogurtową*(1,7,9), woda z miętą i cytryną
podwieczorek:
bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, sera topionego i jaj ze szczypiorkiem*(3), ogórek kiszony, herbata z cytryną, jabłko
ŚRODA 16 lipca 2025
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo z masłem: szynka ECO, hummus z ciecierzycy i warzyw, pomidor, cykoria
jabłko- owoc *(1,7)
obiad :
zupa ogórkowa- zabielana z natką pietruszki, spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, sałata z jogurtem naturalnym,
napój z soku tłoczonego z owoców, owoc- brzoskwinia UFO *(1,3,7,9)
podwieczorek:
zapiekanki z żółtym serem i szynką, rzodkiewka, ketchup, herbata z cytryną*(1,7)
CZWARTEK 17 lipca 2025
śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem: twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka ze wsi, papryka, napar owocowy, jabłko *(1,7)
obiad :
rosół drobiowo- wołowy z makaronem , pieczeń z warzywami, ziemniaki z koperkiem,
surówka z kalarepy z jabłkiem i kukurydzą, napój z soku tłoczonego z owoców jabłka i mango * (1,3,9)
podwieczorek:
kajzerka otrębowa z masłem, serem żółtym, rzodkiewką i pomidorem, kawa zbożowa na mleku *(1,7)
PIĄTEK 18 lipca 2025
śniadanie:
owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo z masłem, szynka tradycyjna., ser mozzarella z bazylią i pomidorkami koktajlowymi oraz kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, *(1,7,12)
obiad :
zupa zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki, filet z miruny - panierowany, ziemniaki gotowane z koperkiem , surówka z kapusty kiszonej , kompot owocowy z daktylami*(1,3,4,9,12)
podwieczorek:
chałka z masłem i miodem, mleko, borówki*(1,3,7)
Do każdego posiłku podawana jest woda źródlana do picia dla chętnych dzieci.
Alergeny
*Alergen nr. 1 -Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
*Alergen nr. 2 -SKORUPIAKI i produkty pochodne
*Alergen nr. 3 -JAJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 4 -RYBY i produkty pochodne
*Alergen nr. 5 -ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
*Alergen nr. 6 -SOJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 7 -MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
*Alergen nr. 8 -ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
*Alergen nr. 9 -SELER i produkty pochodne
*Alergen nr. 10 -GORCZYCA i produkty pochodne
*Alergen nr. 11 -NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
*Alergen nr. 12 -DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
*Alergen nr. 13 -ŁUBIN i produkty pochodne
*Alergen nr. 14 -MIĘCZAKI i produkty pochodne