Jadłospis Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 338 „Sosnowa Stacyjka”

  • Tłumacz migowy

PONIEDZIAŁEK  30 czerwca 2025

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane: z masłem, żółtym serem, pomidorem, papryką i ogórkiem świeżym parówka z indyka z ketchupem, żurawina suszona * (1,7,12)

obiad :

zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki *(7,9)

 filet  z piersi kurczaka- panierowany, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem *(1,3,7)

napój z soku tłoczonego z owoców

podwieczorek:

chałka z masłem, pitny kisiel z owocami, ½ banan *(1,7)

 

WTOREK  1 lipca 2025

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane, z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem i ogórkiem świeżym*(1,7)

obiad :

zupa grochowa z natką pietruszki, ryż z białym serem i jabłkami prażonymi- polany jogurtem naturalnym,

woda z cytryną i miętą, *(7,9)

podwieczorek:

kajzerka szpinakowa z masłem i pastą z wędliny drobiowej, jaja oraz sera topionego, ogórek kiszony

herbata z cytryną, brzoskwinia świeża *(1,3,7)

ŚRODA 2 lipca 2025

śniadanie:

owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane: z masłem, szynką z złotą z indyka, jajkiem,

ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- jabłko*(1,3,7,12)

obiad :

krem z marchwi z pestkami dyni i natką pietruszki, schab pieczony w sosie wł., kasza jęczmienna, sał. z buraczków

kompot truskawkowy z daktylami * (1,9,12)

podwieczorek:

ryż ze świeżymi borówkami i naturalną polewą jogurtową, napar miodowo-cytrynowy*(7)

 

CZWARTEK 3 lipca 2025

śniadanie: płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką eco, ser żółty, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- jabłko *(1,3,7,12)

obiad : zupa kalafiorowa z ziemniakami, indyk duszony z warzywami, kasza kus-kus, kompot owocowy z daktylami, sałata lodowa z sosem winegret*(1,7,9,12)

podwieczorek: racuchy drożdżowe, woda z cytryna i miętą, arbuz *(1,7)

PIĄTEK  4 lipca 2025

śniadanie:

mleczna zupa  z zacierkami, pieczywo mieszane: z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, ananas świeży*(1,3,7)

obiad :

krupnik jęczmienny z natką pietruszki, filet z miruny- panierowany, ziemniaki z koperkiem, sur. z kapusty kiszonej,

 napój z soku tłoczonego z owoców jabłka i gruszki *(1,3,9)

podwieczorek:

bułeczka otrębowa z masłem, twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym,

kawa zbożowa na mleku, winogrona świeże*(1,7)

PONIEDZIAŁEK  7 lipca 2025

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, szynką ze wsi, jajkiem, papryką i szczypiorkiem,

żurawina do pogryzania * (1,3,7,12)

obiad :

zupa ziemniaczana z natką pietruszki, pulpet drobiowy w sosie koperkowym, ryż brązowy,

surówka z czerwonej kapusty, napój z soku tłoczonego z owoców jabłka i truskawki*(1,3,7,9)

podwieczorek:

kasza manna na mleku, mus ze świeżych malin, chrupki kukurydziane*(1,7)

WTOREK  8 lipca 2025

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, , pieczywo mieszane: z masłem, polędwicą ze wsi, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym, owoc- jabłko *(1,7)

obiad :

krem z ciecierzycy z natką pietruszki, pierogi z serem na słodko, jogurt naturalny, surówka z marchewki i jabłka, płatkami migdałowymi, woda z miętą i cytryną *(1,3,7,9,12)

podwieczorek:

kajzerka szpinakowa z  masłem i pastą z wędliny drobiowej, jaja oraz sera topionego, ogórek kiszony

herbata z cytryną, arbuz świeży*(1,3,7)

ŚRODA 9 lipca 2025

śniadanie:

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane: z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem świeżym parówka z indyka z ketchupem, napar miętowy*(1,3,7)

obiad :

zupa z cukinii z ziemniakami i pestkami słonecznika z natką pietruszki, pieczeń z szynki w sosie,

kasza gryczana, surówka z kalarepy z jabłkiem i kukurydzą, kompot truskawkowy z daktylami*(1,3,9,12)

podwieczorek:

ciasto drożdżowe z kruszonką, kisiel pitny z malinami, jabłko*(1,3,7)

CZWARTEK 10 lipca 2025

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka ze wsi, pomidor, słupki z marchewki i kalarepy *(1,7) 

obiad :

zupa pieczarkowa z ziemniakami i natką pietruszki, kolorowy kociołek z mięsem z indyka , kasza kuskus,

sałata z sosem winegret, napój z soku tłoczonego z owoców, owoce-truskawki *(1,7,9)

podwieczorek:

ryż zapiekany z jabłkami i polewą jogurtową, napar miodowo-cytrynowy*(7)

PIĄTEK 11 lipca 2025

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane: z masłem, szynką tradycyjną, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, ananas świeży*(1,7)

obiad :

zupa ryżanka z natką pietruszki, frykadelki z dorsza- panierowane, ziemniaki z koperkiem ,

surówka z kapusty kiszonej, kompot z truskawek z daktylami*(1,3,4,12)

podwieczorek:

bułeczka otrębowa z masłem i dżemem owocowym- niskosłodzonym, mleko, jabłuszko suszone*(1,7)

PONIEDZIAŁEK  14 lipca 2025

śniadanie:

płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką złotą z indyka , jajkiem , ogórkiem świeżym  i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- morela *(1,3,7)

obiad : zupa ryżanka  z ziemniakami i natką pietruszki *(9), udko z kurczaka- pieczone, ziemniaki z koperkiem, mizeria z jogurtem naturalnym i koperkiem, kompot owocowy z daktylami *(7)

podwieczorek: bułka otrębowa z masłem, żóltym serem, rzodkiewką i pomidorem, kakao na mleku z cukrem, słupki warzywne *(1,7,12)

WTOREK  15 lipca 2025

śniadanie: kakao *(7)*kanapka* - pieczywo  z masłem, szynka tradycyjna *warzywa* - sałata, pomidor, napar owocowy, marchewka

obiad :

zupa grochowa z natką i koperkiem, makaron z twarogiem, truskawkami i polewą jogurtową*(1,7,9), woda z miętą i cytryną

podwieczorek:

bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, sera topionego i jaj ze szczypiorkiem*(3), ogórek kiszony, herbata z cytryną, jabłko

ŚRODA 16 lipca 2025

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo z masłem: szynka ECO, hummus z ciecierzycy i warzyw, pomidor, cykoria

jabłko- owoc *(1,7)

obiad :

zupa ogórkowa- zabielana z natką pietruszki, spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, sałata z jogurtem naturalnym,

napój z soku tłoczonego z owoców, owoc- brzoskwinia UFO *(1,3,7,9)

podwieczorek:

zapiekanki z żółtym serem i szynką, rzodkiewka, ketchup, herbata z cytryną*(1,7)

 CZWARTEK 17 lipca 2025

śniadanie:

płatki ryżowe na mleku, pieczywo z masłem: twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka ze wsi, papryka, napar owocowy, jabłko *(1,7)

obiad :

rosół drobiowo- wołowy  z  makaronem , pieczeń z warzywami, ziemniaki z koperkiem,

surówka z kalarepy z jabłkiem i kukurydzą, napój z soku tłoczonego z owoców jabłka i mango * (1,3,9)

podwieczorek:

kajzerka otrębowa z masłem, serem żółtym, rzodkiewką i pomidorem, kawa zbożowa na mleku *(1,7)

PIĄTEK 18 lipca 2025

śniadanie:

owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo z masłem, szynka tradycyjna., ser mozzarella z bazylią i  pomidorkami koktajlowymi oraz kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, *(1,7,12)

obiad :

zupa zacierkowa z ziemniakami i natką pietruszki, filet z miruny - panierowany, ziemniaki gotowane z koperkiem , surówka z kapusty kiszonej , kompot owocowy z daktylami*(1,3,4,9,12)

podwieczorek:

chałka z masłem i miodem, mleko, borówki*(1,3,7)

 

Do każdego posiłku podawana jest woda źródlana  do picia dla chętnych dzieci.

Alergeny

*Alergen nr. 1 -Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
*Alergen nr. 2 -SKORUPIAKI i produkty pochodne
*Alergen nr. 3 -JAJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 4 -RYBY i produkty pochodne
*Alergen nr. 5 -ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
*Alergen nr. 6 -SOJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 7 -MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
*Alergen nr. 8 -ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
*Alergen nr. 9 -SELER i produkty pochodne
*Alergen nr. 10 -GORCZYCA i produkty pochodne
*Alergen nr. 11 -NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
*Alergen nr. 12 -DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
*Alergen nr. 13 -ŁUBIN i produkty pochodne
*Alergen nr. 14 -MIĘCZAKI i produkty pochodne