Jadłospis Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 338 „Sosnowa Stacyjka”

  • Tłumacz migowy

PONIEDZIAŁEK  1 września 2025 r.

śniadanie:

owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane z masłem, szynką złotą z indyka, jajkiem, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- jabłko*(1,3,7,12)

obiad :

zupa pomidorowa z makaronem natką i koperkiem, filet z indyka saute w sosie własnym, kasza bulgur, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy z daktylami*(1,7,9,12)

podwieczorek:

chałka z masłem, kakao*(7), arbuz

WTOREK  2 września 2025 r.

śniadanie:

mleczna zupa  z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka tradycyjna, pomidor, papryka , cykoria, napar miętowy, brzoskwinia suszona*(1,7,12)

obiad :

zupa ogórkowa z natką i koperkiem*(1,9,7), spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, sałata z jogurtem, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

bułka otrębowa z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem*(7), kawa zbożowa na mleku*(7), winogrona

ŚRODA 3 września 2025 r.

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica tradycyjna, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek świeży, suszone jabłuszko*(1,7)

obiad :

zupa grochowa z natką i koperkiem*(1,9), makaron, ser biały*(7), polewa truskawkowo-jogurtowa, woda z miętą i cytryną

podwieczorek:

bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, jaj*(3) , szczypiorku i sera topionego, ogórek kwaszony, herbata z cytryną, gruszka

CZWARTEK  4 września 2025 r.

śniadanie:

kluski lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, schab pieczony, papryka, dymka, suszona truskawka *(1,7)         

obiad :

zupa kalafiorowa z natką i koperkiem*(1,9), kotlet pożarski, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z rzodkiewką, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

racuchy drożdżowe*(7), napar owocowy, winogrona

PIĄTEK  5 września 2023 r.

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, ananas świeży*(1,7)

obiad :

zupa krupnik z natką i koperkiem*(1,9), ryba po grecku*(4), ziemniaki, sałata z jogurtem, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

kasza manna*(7), mus malinowy, chrupki kukurydziane, jabłko

PONIEDZIAŁEK  8  września 2025 r.

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną,  jajkiem, papryką i szczypiorkiem, jabłko*(1,7)

obiad :

zupa ryżanka z natką i koperkiem*(1,7,9), udziec z kurczaka pieczony, ziemniaki gotowane, mizeria, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

bułka szpinakowa z masłem, ser żółty, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku*(7), banan

WTOREK  9 września 2025 r.

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką białą, pomidorem, i papryką, , owoc- melon*(1,3,7,9)

obiad :

zupa barszcz ukraiński z natką i koperkiem*(1,7,9), pierogi z serem*(7), polewa jogurtowa, surówka z marchwi, jabłka i płatków migdałowych, napar miętowo-cytrynowy

podwieczorek:

bułka otrębowa z masłem, pasztet z selera*(9), ogórek kwaszony, herbata z cytryną, arbuz

ŚRODA 10 września 2025 r.

śniadanie:

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem świeżym,  parówka z indyka z ketchupem, napar miętowy, suszona morela*(1,3,7)

obiad :

zupa krem z cukinii*(9), natką i koperkiem, pieczeń z szynki, kasza gryczana, sałatka z ogórków, sok tłoczny z owoców

podwieczorek:

ryż jaśminowy, truskawki, polewa jogurtowa*(7), napar miodowo- cytrynowy

CZWARTEK  11 września 2025 r.

śniadanie:

płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym  i szczypiorkiem, szynka ze wsi, papryka, napar owocowy z cukrem, owoc- jabłko

obiad :

zupa krem z marchwi z pestkami dyni*(1,7), natka i koperkiem, bitki wołowe, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane, rucola z sosem winegret, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

chałka z masłem, mus owocowy, suszone truskawki

PIĄTEK  12 września 2025 r.

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, ananas świeży*(1,7)

obiad :

zupa pieczarkowa*(7,9), kotlet z dorsza, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

zapiekanki z szynką, serem żółtym, rzodkiewka, ketchup, napar owocowy, brzoskwinia ufo

PONIEDZIAŁEK  15 września 2025 r.

śniadanie:

płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z indyka, jajkiem, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- morela*(1,3,7)

obiad :

zupa selerowa z makaronem*(9),  natką i koperkiem, pulpet drobiowy w sosie koperkowym, ryż brązowy, surówka z kalarepy, jabłka i rodzynek, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

cisto drożdżowe, kakao*(7), melon

WTOREK  16 września 2025 r.

śniadanie:

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane  z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynkowa staropolska, papryka, napar owocowy z cukrem, owoc- jabłko*(1,3,7)

obiad :

zupa fasolowaz  natką i koperkiem*(1,9), kluski leniwe*(3,7), surówka z marchwi, jabłka i płatków migdałowych, napar miodowo-cytrynowy

podwieczorek:

bułka szpinakowa z masłem, pasztet mięsny, ogórek kiszony, herbata z cytryną, banan

ŚRODA  17 września 2025 r.

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka drobiowa ze wsi , pomidor, cykoria, owoc- jabłko*(1,7,11)

obiad :

zupa ogórkowa*(1,7,), natką i koperkiem, kurczak w curry, kasza jęczmienna, sałata z jogurtem, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

chałka z masłem, koktajl z blendownaych owoców, śliwka węgierka*(7)

CZWARTEK  18 września 2025 r.

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym owoc- jabłko*(1,7)

obiad :

zupa zacierkowa z natką i koperkiem*(1,9), kotlet schabowy, ziemniaki gotowane,  surówka z czerwonej kapusty, jabłka, sok owocowy z daktylami

podwieczorek:

naleśniki z dżemem (1,3,7), napar owocowy, arbuz

PIĄTEK  19 września 2025 r.

śniadanie:

owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane z masłem, szynką ECO, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, napar owocowy z cukrem, suszona truskawka                                                 

obiad :

zupa minestrone z natką i koperkiem*(7,9), filet z miruny, ziemniaki gotowane,  surówka z białej kapusty z marchewką i papryką, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

bułka grahamka z masłem i miodem, kakao, banan*(7)

PONIEDZIAŁEK  22 września 2025 r.

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane  z masłem , szynką ze wsi, jajkiem przepiórczym, papryką i szczypiorkiem, żurawina suszona*(1,3,7,12)

obiad :

zupa pomidorowa z makaronem natką i koperkiem*(1,6), antrykot z kurczaka, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, papryki, ogórka, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

chałka z masłem, mleko gotowane*(7), brzoskwinia ufo

WTOREK  23 września 2025 r.

śniadanie:

płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem świeżym,  parówka z indyka z ketchupem, napar miętowy, morela*(1,3,7)

obiad :

zupa jarzynowa z makaronem ryżowym natką i koperkiem*(1,9), ser biały, ryż jaśminowy, jabłko, polewa jogurtowa, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, sera topionego i jaj ze szczypiorkiem*(3), ogórek kiszony, herbata z cytryną, jabłko

ŚRODA 24 września 2025 r.

śniadanie:

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszanym z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka tradycyjna, papryka, napar owocowy z cukrem, owoc- jabłko*(1,3,7)

obiad :

rosół z makaronem, natką i koperkiem*(1,9), befsztyk cielęcy, kasza jęczmienna, sałatka z buraków i jabłka, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

kasza manna*(7), mus malinowy, chrupki kukurydziane

CZWARTEK  25 września 2025 r.

śniadanie:

mleczna zupa  z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka złota z indyka, pomidor, papryka, cykoria, napar miętowy, brzoskwinia suszona*(1,7,11)

obiad :

zupa pieczarkowa z natką i koperkiem*(1,9), łazanki z mięsem, kapustą kwaszoną, sałatka z pomidora, kompot owocowy z daktylami

podwieczorek:

zapiekanki z szynką i  serem żółtym, rzodkiewka, ketchup, herbata z cytryną, winogrona

PIĄTEK  26 września 2025 r.

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, ananas świeży*(1,7)

obiad :

zupa z soczewicy z natką i koperkiem*(1,9), pulpet z dorsza, ryż jaśminowy, surówka z kapusty białej, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

ciasto drożdżowe*(3,7), jogurt owcowy*(7)

PONIEDZIAŁEK  29 września 2025 r.

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem , szynką ze wsi, jajkiem, papryką i szczypiorkiem, żurawina suszona*(1,3,7,12)

obiad :

zupa pomidorowa z ryżem natką i koperkiem, kurczak w curry, kasza bulgur, kapusta czerwona duszona z rodzynkami, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

ciasto jogurtowe (wypiek własny), napar owocowy, gruszka

WTOREK  30 września 2025 r.

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym, owoc- jabłko*(1,7)

obiad :

zupa barszcz ukraiński z natką i koperkiem, ryż jabłko prażone, ser biały, polewa jogurtowa, napar imbirowy z miodem i cytryną

podwieczorek:

bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, jaja i sera topionego, ogórek kiszony, napar miodowo-cytrynowy, winogrona

 

Do każdego posiłku podawana jest woda do picia dla chętnych dzieci

Alergeny

*Alergen nr. 1 -Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
*Alergen nr. 2 -SKORUPIAKI i produkty pochodne
*Alergen nr. 3 -JAJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 4 -RYBY i produkty pochodne
*Alergen nr. 5 -ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
*Alergen nr. 6 -SOJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 7 -MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
*Alergen nr. 8 -ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
*Alergen nr. 9 -SELER i produkty pochodne
*Alergen nr. 10 -GORCZYCA i produkty pochodne
*Alergen nr. 11 -NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
*Alergen nr. 12 -DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
*Alergen nr. 13 -ŁUBIN i produkty pochodne
*Alergen nr. 14 -MIĘCZAKI i produkty pochodne