Jadłospis Edukacja Dzielnicy Wawer Warszawa

Dzielnica Wawer

Przedszkole nr 338 „Sosnowa Stacyjka”

  • Tłumacz migowy

PONIEDZIAŁEK  29 września 2025 r.

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem , szynką ze wsi, jajkiem, papryką i szczypiorkiem, żurawina suszona*(1,3,7,12)

obiad :

zupa pomidorowa z ryżem natką i koperkiem, kurczak w curry, kasza bulgur, kapusta czerwona duszona z rodzynkami, sok tłoczony z owoców

podwieczorek:

ciasto jogurtowe (wypiek własny), napar owocowy, gruszka*(7)

WTOREK  30 września 2025 r.

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym, owoc- jabłko*(1,7)

obiad :

zupa barszcz ukraiński z natką i koperkiem, ryż jabłko prażone, ser biały, polewa jogurtowa, napar imbirowy z miodem i cytryną

podwieczorek:

bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, jaja i sera topionego, ogórek kiszony, napar miodowo-cytrynowy, winogrona*(7)

ŚRODA 1 października 2025 r.

śniadanie:

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka krucha, papryka, napar owocowy z cukrem, owoc- jabłko *(1,3,7)

obiad:

zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym natka i koperkiem, eskalopki z polędwiczek, kasza jęczmienna, buraczki gotowane, surówka z marchewki z chrzanem, kompot owocowy z daktylami*(1,9)

podwieczorek:

bułka otrębowa z masłem, dżem, mleko gotowane*(7), brzoskwinia

CZWARTEK 2 października 2025 r.

śniadanie :

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą wiejska,  jajkiem, papryką i szczypiorkiem, owoc- jabłko*(1,7)

obiad :

zupa kalafiorowa z natką i koperkiem, kolorowy kociołek z mięsem z indyka, kasza kuskus, rucola z sosem winegret, sok z owoców*(9,1)

podwieczorek:

ryż zapiekany z jabłkiem prażonym, polewa jogurtowa, napar miodowo-cytrynowy*(7)

PIĄTEK 3 października 2025 r.

śniadanie:

mleczna zupa  z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, ananas świeży*(1,3,7)

obiad :

zupa krupnik z natką pietruszki, ryba po grecku, ziemniaki gotowane z koperkiem, sałata z jogurtem, kompot owocowy z daktylami*(1,3,4,9)

podwieczorek: bułka otrębowa z masłem, ser żółty, rzodkiewka, pomidor, mleko gotowane *(7)

 

PONIEDZIAŁEK 6 października 2025 r.

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem , szynką ze wsi, jajko ze szczypiorkiem, papryka, suszona żurawina *(1,3,7,12)

obiad :

zupa pomidorowa z ryżem natką, pulpet drobiowy w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka ogórka kwaszonego

kompot owocowy z daktylami*(1,3,7,9)

podwieczorek:

zapiekanka z żółtym serem i szynką, rzodkiewka, napar owocowy, jabłko *(1,7)

WTOREK  7 października  2025 r.

śniadanie :

mleczna zupa z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka złota z indyka, pomidor, papryka, cykoria, napar miętowy, brzoskwinia suszona, napar imbirowy   *(1,7,12)                                               

obiad :

zupa krem z ciecierzycy z natką pietruszki, pierogi z serem z polewą jogurtową, surówka z marchwi z płatkami migdałowymi *(1,3,7,9)

podwieczorek:

ciasto drożdżowe, kisiel owocowy*(7)

ŚRODA   8 października  2025 r.

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, pomidorem, papryką, i ogórkiem świeżym, parówka z indyka z ketchupem, suszona żurawina*(1,7,12)

obiad:

zupa ogórkowa z natką i koperkiem, kurczak w curry z mlekiem kokosowym, kasza jęczmienna, sałata z jogurtem, kompot owocowy z daktylami*(1,7,9)

podwieczorek:

chałka z masłem, koktajl z blendowych owoców, śliwka węgierka *(7)

 

CZWARTEK 9 października 2025 r.

śniadanie :

 płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym, owoc- jabłko *(1,7)

obiad:

zupa zacierkowa na rosole z ziemniakami i natką pietruszki, kotlet schabowy wieprzowy panierowany, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty, marchewka oprószana, kompot owocowy z daktylami *(1,3,9)

podwieczorek:

naleśniki z dżemem, napar owocowy, arbuz*(1,3,7)

 

PIĄTEK  10 października 2025 r.

śniadanie :

 owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane z masłem, szynką białą, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami, napar owocowy z cukrem, ananas świeży *(1,3,7)

obiad:

zupa minestrone z natką i koperkiem, pulpet z dorsza, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty*(1,3,4,9)

podwieczorek:

bułka grahamka z masłem i miodem, kakao na mleku, banan *(1,3,7)

 

PONIEDZIAŁEK 13 października 2025 r.

śniadanie:

płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką złotą z indyka, jajkiem, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- morela*(1,3,7)

obiad :

zupa solferino i natką pietruszki, indyk duszony z warzywami, ryż brązowy, surówka z kalarepy z jabłkiem i kukurydzą, kompot owocowy z daktylami*(1,3,9)

podwieczorek:

bułka otrębowa z masłem, żółtym serem, rzodkiewką i pomidorem, arbuz, kawa zbożowa*(7)

 

WTOREK  14 października  2025 r.

śniadanie:

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem i ogórkiem świeżym, morela suszona*(1,7)

śniadanie nr II: tort śmietanowy

obiad : zupa pomidorowa z makaronem, natką i koperkiem,  ryż z twarogiem, polewa jogurtowa, duszone jabłuszko*(7)

podwieczorek:

kasza manna mus malinowy, banan*(7)

ŚRODA  15 października  2025 r.

śniadanie:

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka ECO, pomidor, słupki z marchewki i kalarepy *(1,7)

obiad :

zupa pieczarkowa z ziemniakami, bitki wołowe w sosie własnym, kasza gryczana, sałatka z ogórków z koperkiem, napój z soku tłoczonego z owoców*(7,9)

podwieczorek:

ryż z truskawami. polewa jogurtowa *(7)

CZWARTEK  16 października  2025 r.

śniadanie:

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą wiejską, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym , owoc- jabłko *(1,7)

obiad :

zupa ogórkowa- zabielana i natką pietruszki, spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, sałata z jogurtem naturalnym, kompot owocowy z daktylami*(1,3,9)

podwieczorek:

chałka z masłem, mus owocowy *(7)

PIĄTEK  17 października  2025 r.

śniadanie :

owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane z masłem, szynką białą, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami, napar owocowy, ananas świeży*(1,3,7)

obiad :

zupa ryżanka  z ziemniakami i natką pietruszki, filet z miruny- panierowany, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty białej, sok tłoczony z owoców*(1,3,4,9)

podwieczorek:

koktajl z blendowych owoców i jogurtu naturalnego, ciasto drożdżowe *(7)

 

PONIEDZIAŁEK 20 października 2025 r.

śniadanie :

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem świeżym,  parówka z indyka z ketchupem, napar miętowy*(1,3,7)

obiad :

zupa ryżanka  z ziemniakami i natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, kotlet pożarski, surówka wielowarzywna, sok tłoczony z owoców*(1,3,9)

podwieczorek:

budyń mleczny z sokiem malinowym, chrupki kukurydziane, suszona morela *(7,12)

WTOREK 21 października 2025 r.

śniadanie :

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka ECO, pomidor, słupki z marchewki i kalarepy *(1,7)

obiad :

zupa pomidorowa z makaronem natką i koperkiem, kluski leniwe z bułką tartą i masłem, surówka z marchewki i jabłka z płatkami migdałowymi, napar miodowo-cytrynowy *(1,3,9)

podwieczorek:

bułka otrębowa z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką , winogrona, mleko gotowane*(7)

ŚRODA 22 października 2025 r.

śniadanie :

mleczna zupa  z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka złota z indyka, pomidor, papryka , cykoria, napar miętowy, truskawka suszona *(1,7,11)

obiad :

zupa pieczarkowa- zabielana z ziemniakami,  befsztyk cielęcy, kasza gryczana, surówka kapusty pekińskiej z marchewką i dymką, sok tłoczony z owoców *(1,3,9)

podwieczorek:

bułka otrębowa z masłem i dżemem owocowym, jabłko *(1,3)

CZWARTEK 23 października 2025 r.

śniadanie :

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeży, owoc- gruszka *(1,7)

obiad :

zupa zacierkowa na rosole z ziemniakami i natką pietruszki, kotlet schabowy wieprzowy panierowany, ziemniaki z koperkiem, surówka z czerwonej kapusty *(1,3,9)

podwieczorek:

naleśniki z dżemem, woda z mięta i cytryną *(7)

PIĄTEK 24 października 2025 r.

śniadanie :

mleczna zupa z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, herbata owocowa, ananas świeży *(1,3,7)

obiad :

krupnik jęczmienny z natką pietruszki z natką i koperkiem, kotlet z dorsza, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy z daktylami*(1,3,7,12)

podwieczorek:

kasza manna na mleku, mus z malinowy, chrupki kukurydziane, śliwka węgierka*(7)

 

PONIEDZIAŁEK 27 października 2025 r.

śniadanie :

kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną,  jajkiem, papryką i szczypiorkiem, owoc- jabłko *(1,7)

obiad :

zupa selerowa z natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, kotlet pożarski, surówka wielowarzywna, sok tłoczony z owoców*(1,3,9)

podwieczorek:

bułka otrębowa z masłem, ser żółty, rzodkiewka, mleko gotowane *(7)

WTOREK 28 października 2025 r.

śniadanie :

płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym , owoc- jabłko *(1,7)

obiad :

zupa kapuśniak z kiszonej kapusty, naleśniki z serem i polewą owocową *(1,3,7)

podwieczorek:

kajzerka szpinakowa ,masło, pasta z wędliny jaja, sera topionego, herbata z cytryną i cukrem, pomarańcza

ŚRODA 29 października 2025 r.

śniadanie :

kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą drobiową, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym  owoc- jabłko*(1,7)

obiad :

zupa rosół drobiowo-wołowy z makaronem, eskalopki  z polędwiczek- panier.,  kasza kus-kus, sałatka z buraczków*(1,3,9)

podwieczorek:

drożdżówka z jabłkiem, gruszka

CZWARTEK 30 października 2025 r.

śniadanie :

płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z złotą z indyka, ogórkiem świeżym,                herbata z cytryną, owoc- jabłko *(1,3,7,12)

obiad :

zupa kalafiorowa z ziemniakami, łazanki z mięsem i  kapustą kiszoną, sałatka z ogórków z sosem vinegre 90/10

podwieczorek:

ryż z  borówkami polewa jogurtowa, herbata owocowa, brzoskwinia suszona*(7,12)

PIĄTEK 31 października 2025 r.

śniadanie :

owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane z serem mozzarella z listkiem bazylii, szynka ECO, pomidorki koktajlowe kiełki, herbata owocowa, ananas świeży *(1,3,7)

obiad :

zupa krem z cukinii  z natka i koperkiem, ryba po grecku, ziemniaki gotowane z koperkiem, sałata z jogurtem, kompot owocowy z daktylami*(1,3,4,9)

podwieczorek:

ciasto drożdżowe,  koktajl z blendowych owoców i jogurtu naturalnego, herbata z cytryną, arbuz*(7)

 

Do każdego posiłku podawana jest woda źródlana  do picia

Alergeny

*Alergen nr. 1 -Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
*Alergen nr. 2 -SKORUPIAKI i produkty pochodne
*Alergen nr. 3 -JAJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 4 -RYBY i produkty pochodne
*Alergen nr. 5 -ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
*Alergen nr. 6 -SOJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 7 -MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
*Alergen nr. 8 -ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
*Alergen nr. 9 -SELER i produkty pochodne
*Alergen nr. 10 -GORCZYCA i produkty pochodne
*Alergen nr. 11 -NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
*Alergen nr. 12 -DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
*Alergen nr. 13 -ŁUBIN i produkty pochodne
*Alergen nr. 14 -MIĘCZAKI i produkty pochodne