Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 1 września 2025 r.
śniadanie:
owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane z masłem, szynką złotą z indyka, jajkiem, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- jabłko*(1,3,7,12)
obiad :
zupa pomidorowa z makaronem natką i koperkiem, filet z indyka saute w sosie własnym, kasza bulgur, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy z daktylami*(1,7,9,12)
podwieczorek:
chałka z masłem, kakao*(7), arbuz
WTOREK 2 września 2025 r.
śniadanie:
mleczna zupa z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka tradycyjna, pomidor, papryka , cykoria, napar miętowy, brzoskwinia suszona*(1,7,12)
obiad :
zupa ogórkowa z natką i koperkiem*(1,9,7), spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym, sałata z jogurtem, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
bułka otrębowa z masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem*(7), kawa zbożowa na mleku*(7), winogrona
ŚRODA 3 września 2025 r.
kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica tradycyjna, ser żółty, sałata, pomidor, ogórek świeży, suszone jabłuszko*(1,7)
obiad :
zupa grochowa z natką i koperkiem*(1,9), makaron, ser biały*(7), polewa truskawkowo-jogurtowa, woda z miętą i cytryną
podwieczorek:
bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, jaj*(3) , szczypiorku i sera topionego, ogórek kwaszony, herbata z cytryną, gruszka
CZWARTEK 4 września 2025 r.
śniadanie:
kluski lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, schab pieczony, papryka, dymka, suszona truskawka *(1,7)
obiad :
zupa kalafiorowa z natką i koperkiem*(1,9), kotlet pożarski, ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z rzodkiewką, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
racuchy drożdżowe*(7), napar owocowy, winogrona
PIĄTEK 5 września 2023 r.
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, ananas świeży*(1,7)
obiad :
zupa krupnik z natką i koperkiem*(1,9), ryba po grecku*(4), ziemniaki, sałata z jogurtem, sok tłoczony z owoców
podwieczorek:
kasza manna*(7), mus malinowy, chrupki kukurydziane, jabłko
PONIEDZIAŁEK 8 września 2025 r.
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, jajkiem, papryką i szczypiorkiem, jabłko*(1,7)
obiad :
zupa ryżanka z natką i koperkiem*(1,7,9), udziec z kurczaka pieczony, ziemniaki gotowane, mizeria, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
bułka szpinakowa z masłem, ser żółty, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku*(7), banan
WTOREK 9 września 2025 r.
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką białą, pomidorem, i papryką, , owoc- melon*(1,3,7,9)
obiad :
zupa barszcz ukraiński z natką i koperkiem*(1,7,9), pierogi z serem*(7), polewa jogurtowa, surówka z marchwi, jabłka i płatków migdałowych, napar miętowo-cytrynowy
podwieczorek:
bułka otrębowa z masłem, pasztet z selera*(9), ogórek kwaszony, herbata z cytryną, arbuz
ŚRODA 10 września 2025 r.
śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem świeżym, parówka z indyka z ketchupem, napar miętowy, suszona morela*(1,3,7)
obiad :
zupa krem z cukinii*(9), natką i koperkiem, pieczeń z szynki, kasza gryczana, sałatka z ogórków, sok tłoczny z owoców
podwieczorek:
ryż jaśminowy, truskawki, polewa jogurtowa*(7), napar miodowo- cytrynowy
CZWARTEK 11 września 2025 r.
śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka ze wsi, papryka, napar owocowy z cukrem, owoc- jabłko
obiad :
zupa krem z marchwi z pestkami dyni*(1,7), natka i koperkiem, bitki wołowe, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane, rucola z sosem winegret, sok tłoczony z owoców
podwieczorek:
chałka z masłem, mus owocowy, suszone truskawki
PIĄTEK 12 września 2025 r.
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, ananas świeży*(1,7)
obiad :
zupa pieczarkowa*(7,9), kotlet z dorsza, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty kiszonej, sok tłoczony z owoców
podwieczorek:
zapiekanki z szynką, serem żółtym, rzodkiewka, ketchup, napar owocowy, brzoskwinia ufo
PONIEDZIAŁEK 15 września 2025 r.
śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, szynką z indyka, jajkiem, ogórkiem świeżym i szczypiorkiem, herbata z cytryną, owoc- morela*(1,3,7)
obiad :
zupa selerowa z makaronem*(9), natką i koperkiem, pulpet drobiowy w sosie koperkowym, ryż brązowy, surówka z kalarepy, jabłka i rodzynek, sok tłoczony z owoców
podwieczorek:
cisto drożdżowe, kakao*(7), melon
WTOREK 16 września 2025 r.
śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynkowa staropolska, papryka, napar owocowy z cukrem, owoc- jabłko*(1,3,7)
obiad :
zupa fasolowaz natką i koperkiem*(1,9), kluski leniwe*(3,7), surówka z marchwi, jabłka i płatków migdałowych, napar miodowo-cytrynowy
podwieczorek:
bułka szpinakowa z masłem, pasztet mięsny, ogórek kiszony, herbata z cytryną, banan
ŚRODA 17 września 2025 r.
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka drobiowa ze wsi , pomidor, cykoria, owoc- jabłko*(1,7,11)
obiad :
zupa ogórkowa*(1,7,), natką i koperkiem, kurczak w curry, kasza jęczmienna, sałata z jogurtem, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
chałka z masłem, koktajl z blendownaych owoców, śliwka węgierka*(7)
CZWARTEK 18 września 2025 r.
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym owoc- jabłko*(1,7)
obiad :
zupa zacierkowa z natką i koperkiem*(1,9), kotlet schabowy, ziemniaki gotowane, surówka z czerwonej kapusty, jabłka, sok owocowy z daktylami
podwieczorek:
naleśniki z dżemem (1,3,7), napar owocowy, arbuz
PIĄTEK 19 września 2025 r.
śniadanie:
owsianka na mleku z morelą i żurawiną suszoną, pieczywo mieszane z masłem, szynką ECO, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, napar owocowy z cukrem, suszona truskawka
obiad :
zupa minestrone z natką i koperkiem*(7,9), filet z miruny, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty z marchewką i papryką, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
bułka grahamka z masłem i miodem, kakao, banan*(7)
PONIEDZIAŁEK 22 września 2025 r.
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem , szynką ze wsi, jajkiem przepiórczym, papryką i szczypiorkiem, żurawina suszona*(1,3,7,12)
obiad :
zupa pomidorowa z makaronem natką i koperkiem*(1,6), antrykot z kurczaka, ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, papryki, ogórka, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
chałka z masłem, mleko gotowane*(7), brzoskwinia ufo
WTOREK 23 września 2025 r.
śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką i ogórkiem świeżym, parówka z indyka z ketchupem, napar miętowy, morela*(1,3,7)
obiad :
zupa jarzynowa z makaronem ryżowym natką i koperkiem*(1,9), ser biały, ryż jaśminowy, jabłko, polewa jogurtowa, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, sera topionego i jaj ze szczypiorkiem*(3), ogórek kiszony, herbata z cytryną, jabłko
ŚRODA 24 września 2025 r.
śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, pieczywo mieszanym z masłem, twarożek z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, szynka tradycyjna, papryka, napar owocowy z cukrem, owoc- jabłko*(1,3,7)
obiad :
rosół z makaronem, natką i koperkiem*(1,9), befsztyk cielęcy, kasza jęczmienna, sałatka z buraków i jabłka, sok tłoczony z owoców
podwieczorek:
kasza manna*(7), mus malinowy, chrupki kukurydziane
CZWARTEK 25 września 2025 r.
śniadanie:
mleczna zupa z zacierkami, pieczywo mieszane z masłem, hummus z (cieciorka, pasta Tahini) z warzywami, szynka złota z indyka, pomidor, papryka, cykoria, napar miętowy, brzoskwinia suszona*(1,7,11)
obiad :
zupa pieczarkowa z natką i koperkiem*(1,9), łazanki z mięsem, kapustą kwaszoną, sałatka z pomidora, kompot owocowy z daktylami
podwieczorek:
zapiekanki z szynką i serem żółtym, rzodkiewka, ketchup, herbata z cytryną, winogrona
PIĄTEK 26 września 2025 r.
śniadanie:
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, szynką ze wsi, serem mozzarella z listkiem bazylii, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami rzodkiewki, ananas świeży*(1,7)
obiad :
zupa z soczewicy z natką i koperkiem*(1,9), pulpet z dorsza, ryż jaśminowy, surówka z kapusty białej, sok tłoczony z owoców
podwieczorek:
ciasto drożdżowe*(3,7), jogurt owcowy*(7)
PONIEDZIAŁEK 29 września 2025 r.
śniadanie:
kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem , szynką ze wsi, jajkiem, papryką i szczypiorkiem, żurawina suszona*(1,3,7,12)
obiad :
zupa pomidorowa z ryżem natką i koperkiem, kurczak w curry, kasza bulgur, kapusta czerwona duszona z rodzynkami, sok tłoczony z owoców
podwieczorek:
ciasto jogurtowe (wypiek własny), napar owocowy, gruszka
WTOREK 30 września 2025 r.
kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, polędwicą tradycyjną, sałatą, pomidorem, ogórkiem świeżym, owoc- jabłko*(1,7)
obiad :
zupa barszcz ukraiński z natką i koperkiem, ryż jabłko prażone, ser biały, polewa jogurtowa, napar imbirowy z miodem i cytryną
podwieczorek:
bułka szpinakowa z masłem, pasta z wędliny, jaja i sera topionego, ogórek kiszony, napar miodowo-cytrynowy, winogrona
Do każdego posiłku podawana jest woda do picia dla chętnych dzieci
Alergeny
*Alergen nr. 1 -Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie
*Alergen nr. 2 -SKORUPIAKI i produkty pochodne
*Alergen nr. 3 -JAJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 4 -RYBY i produkty pochodne
*Alergen nr. 5 -ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne
*Alergen nr. 6 -SOJA i produkty pochodne
*Alergen nr. 7 -MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
*Alergen nr. 8 -ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
*Alergen nr. 9 -SELER i produkty pochodne
*Alergen nr. 10 -GORCZYCA i produkty pochodne
*Alergen nr. 11 -NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
*Alergen nr. 12 -DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
*Alergen nr. 13 -ŁUBIN i produkty pochodne
*Alergen nr. 14 -MIĘCZAKI i produkty pochodne